Antropologia aplicată

Impactul fenomenelor sociale şi culturale mondiale astăzi este sesizat şi analizat din perspectiva tuturor disciplinelor social-umane. Antropologia are, însă meritul deosebit de identificare a celor cauze, premise iniţiale a căror bază o formează. Cu deosebiri esenţiale ale statutului său modern, această ştiinţă empirică îşi dezvoltă în contextul postmodernităţii un obiect diferenţiat, multilateral de studiu. Mondializarea şi alte procese sociale de amploare, direct sau indirect, furnizează acestui domeniu un şir întreg de opţiuni de investigare şi evaluare, dar şi specializare. Ţinînd cont de aceste elemente favorizante Masterul Antropologie aplicată îşi propune să formeze competenţele necesare unui specialist printr-un program de studiu a cărui misiune este: pregătirea de analişti, cadre pentru diverse poziţii în instituţii şi organizaţii al căror obiect de activitate este legat de expertiza, analiza, evaluarea şi găsirea de soluţii la variate probleme, situaţii din domeniile specifice de profesionalizare.

Programul face parte din categoria programelor de master de profesionalizare şi ca urmare activităţile educaţionale sunt orientate cu precădere spre dobândirea competenţelor identificate de organizaţiile profesionale din domeniul culturii, educaţiei, resurselor umane ş.a.

În acelaşi timp astăzi există o cerinţă impetuoasă a reconversiei profesionale, realizată în condiţiile în care indivizii sunt deja încadraţi în câmpul muncii, dar le lipseşte specializarea necesară pentru a putea funcţiona eficient. În aceste condiţii, masteratul Antropologie Aplicată va servi nevoilor de schimbare a profesiilor, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, indivizii având posibilitatea să îşi perfecţioneze abilităţile căpătate în alte domenii; În stadiul actual al pregătirii ştiinţifice şi profesionale a forţei de muncă din Republica Moldova, oferta de locuri de muncă în domeniul antropologiei este consistentă şi în continuă dezvoltare (antropolog, domeniul ingineriei sociale; consilieri/ experţi în Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Culturii; manageri ai resurselor umane; formator de imagine publică în organizaţii statale sau private; consilier în instituţii  de administraţie locale; expert intercultural în organizaţii internaţionale; purtător de cuvânt pe lângă instituţii importante), dar ocuparea acestor posturi nu beneficiază de prezenţa specialiştilor calificaţi în domeniu, din cauza faptului că nu există specialităţi academice  sau masterat în această direcţie;

Competenţele titlului de masterat sunt dezvoltate, prin cursurile speciale, cu orientare verticală, în care studenţii îşi vor aprofunda cunoştinţele obţinute la Ciclul I şi a cursurilor cu

orientare pe orizontală, interdisciplinare, menite să dezvolte competenţele sistemice specifice ciclului. Programul de masterat este orientat spre dezvoltarea competenţelor instrumentale şi profesionale din această cauză este programat spre realizarea a o serie de lucrări individuale, proiecte de cercetare şi de aplicare a cunoştinţelor pe domeniul de specializare.

Plan de invatamint:

Anul 2016

Anul 2017